ΠΕΡΙΚΟΠΗ και ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΧΗΡΕΙΑΣ

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Με απαράδεκτο, παράνομο και αντικοινωνικό τρόπο, ο eΕΦΚΑ τελείως ξαφνικά χωρίς να είχε διαμορφώσει τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για να δέχεται τις βεβαιώσεις – ενημερώσεις  από το τ.ΤΑΠ ΟΤΕ ,  έθεσε σε εφαρμογή την περικοπή των συντάξεων χηρείας, για όσες/όσους έχουν από το 2019 συμπληρώσει την 3ετία  (από την ημερομηνία της Απόφασης Συνταξιοδότησης), έστω και αν έχουν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά στο τ.ΤΑΠ ΟΤΕ .

Μετά το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, με την περικοπή των Συντάξεων Χηρείας (Κυρίων & Επικουρικών) λόγω συμπλήρωσης της 3ετίας, και μετά την έντονη παρέμβαση του Συλλόγου μας, είχαμε την εξής εξέλιξη:

  • Η απάντηση-δέσμευση του eΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι τον επόμενο μήνα, πιθανότατα στις 10/6/2021, θα επαναχορηγηθούν όλες οι Συντάξεις Χηρείας όπως πριν.
  • Ταυτόχρονα θα καταχωρηθούν, στο ηλεκτρονικό σύστημα του eΕΦΚΑ, όσες Υπεύθυνες Δηλώσεις, είχαν υποβληθεί και έχουν συσσωρευτεί στο τ.ΤΑΠ ΟΤΕ έως τον Ιανουάριο του 2021, ώστε μόνο σε όποιες περιπτώσεις δεν τηρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις του Νόμου να μειωθούν οι συντάξεις ανάλογα.

Υπενθυμίζουμε ότι όσες περιπτώσεις Συντάξεων Χηρείας συμπλήρωσαν την 3έτια:

Για την Κύρια Σύνταξη

Μετά την 1Η  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ του 2021, η υποβολή των Υπεύθυνων Δηλώσεων  γίνεται ΜΟΝΟ στο Τοπικό Κατάστημα του eΕΦΚΑ (π.ΙΚΑ) στο τμήμα πληρωμών μαζί με Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

Όσες Υπεύθυνες Δηλώσεις είχαν αποσταλεί (από το 2019 έως τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του2021) στο τ.ΤΑΠ ΟΤΕ, δεν χρειάζεται να ξανασταλούν, γιατί τώρα πλέον (που έδωσε την πρόσβαση η ΗΔΙΚΑ) θα τις διεκπεραιώσει από μόνο του το τ.ΤΑΠ ΟΤΕ.

Για τις Επικουρικές Συντάξεις Χηρείας

Τα σχετικά δικαιολογητικά όπως:

α) Υπεύθυνη Δήλωση

β) Εκκαθαριστικό Εφορίας

γ) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

Υποβάλλονται στον eΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ ως εξής:

Με συστημένη επιστολή προς τον eΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ (π.ΟΤΕ) Ακαδημίας 58,  τκ 10679, Αθήνα  ή  στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΗΜ: Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις θεωρημένες από ΚΕΠ ή Αστυνομία που θα υποβληθούν πρέπει να αναφέρεται ότι

  • δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή κατάσταση,
  • αν εργάζεται ή όχι ο δικαιούχος και
  • αν λαμβάνει δική του σύνταξη ή όχι.