Η εισήγηση του προγράμματος δράσης του Γ.Γραμματέα ΠΣΣΤΟ-ΟΤΕ, Αντώνη Μπιρμπιλή
που εγκρίθηκε ομόφωνα απο τους συνέδρους.
Συναδέλφισες Συνάδελφοι
Έχω την τιμή για ακόμη μια χρονιά να καταθέσω ενώπιών σας σκέψεις, προτάσεις, ιδέες και ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ως δράση για την επόμενη χρονιά.
Μια χρονιά που όπως και οι προηγούμενες δεν προοιωνίζεται εύκολη δεδομένης της πολιτικοοικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και των τεράστιων προβλημάτων που έχει σωρεύσει η συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική.
Μια πολιτική που μπορεί σε κάποια ζητήματα να έχει διορθωτικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, (και θα εξηγήσω τι εννοώ) όμως για εμάς τους απόμαχους της εργασίας αλλά όχι της ζωής, έχει βάναυσα λεηλατήσει.
Για να μην παρεξηγηθώ για τις διαρθρωτικές επιβολές θέλω ενδεικτικά να πω ότι η υποχρεωτική επιβολή για Γενικούς Γραμματείς με θητεία ανεξάρτητα Κυβερνήσεων μπορεί τα επόμενα χρόνια να δώσει μια σταθερότητα στη Δημόσια
Διοίκηση.
Η σταδιακή επιβολή ενός αριθμού για όλους τους πολίτες της χώρας μπορεί να βάλει τάξη στο χαώδες σύστημα της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής.
Η υποχρέωση της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και των φορέων άσκησης εξουσίας ανάρτησης ΌΛΩΝ των πράξεων στο διαδίκτυο δίνει την άμεση διαφάνεια στους πολίτες και πολλά άλλα που δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας, αναφέροντας τα γιατί θα χρειαστούν σελίδες.
Αυτό που με στεναχωρεί όμως είναι ότι αυτά μας τα επέβαλαν οι «δανειστές» γιατί μόνοι μας δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε να εφαρμοσθούν!!!
Σε όλο αυτό το πλαίσιο εμείς ως συνταξιούχοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της χρεοκοπίας αλλά και τα παιδιά μας την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Βρισκόμαστε λοιπόν στον Προκρούστη αυτής της κατάστασης και αν τελικό κάποια στιγμή η χώρα μας ανακτήσει την κυριαρχία της, οικονομική και πολιτική, εμείς δεν θα τη ζήσουμε δυστυχώς. Παρόλα αυτά οφείλουμε να μείνουμε όρθιοι και να παλέψουμε τουλάχιστον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Φυσικά θα αναρωτηθεί κάποιος τι μπορούμε να κάνουμε;
Και όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Μπορούμε να απαλύνουμε τις συνέπειες της οικονομικής μας δυσπραγίας.
Μπορούμε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες περίθαλψης και υγείας.
Μπορούμε να αναπτύξουμε αγώνες πίεσης για πιο γρήγορη απαλλαγή από τους δυνάστες μας.
Μπορούμε να επιβάλλουμε καλύτερους κανόνες Διοίκησης.
Μπορούμε πολλά αρκεί να το θέλουμε και να συντονιστούμε για τα αυτονόητα.
Δυστυχώς όμως συνεχίζει και μας κατατρέχει μια ανίατη ασθένεια αυτή της εσωστρέφειας. Αντί να ασχολούμαστε με τα κοινά μένουμε εγκλωβισμένοι με το εσωτερικά.
Και επειδή μέσα από ένα Πρόγραμμα Δράσης δεν θέλω να ξύσωπληγές, ούτε να ανάψω αντιπαραθέσεις δεν θα ξανακαταγράψω όλα όσα είχαεκθέσει σε παλαιότερο πρόγραμμα. Θα μπω λοιπόν στην ουσία, έχοντας κατά νου όλα όσα και από τις προηγηθείσες Συνελεύσεις των Περιφερειακών Τμημάτωνεκτέθηκαν και ως ψηφίσματα μας ήρθαν για διεκδίκηση.
Αγαπητοί Σύνεδροι της ΓΑΣ
Θεωρώ ότι πριν μπουν σε σειρά ιεράρχησης ορισμένα από αυτά, η προσωπική μοε θέση και άποψη την οποία και θέλω το επόμενο διάστημα να κατανοηθεί από τους περισσότερους είναι, ότι ο Σύλλογός μας πρέπει να αλλάξει ρότα. Όχι από τε σκοπό , ούτε από την διάθρωσή του, αλλά από τον τρόπο λειτουργίας και τα μέσο που πρέπει να χρησιμοποιήσει για να πετύχει το σκοπό.
Οι λειτουργίες και οι διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν. Τα μέσα πρέπει να διευρυνθούν και η αριθμητική του δύναμη να χρησιμοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση.
Μου είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να προσφέρουμε στα μέλη δυνατότητες που πολύ μικρότεροι Σύλλογοι ή Συνεταιριστικές Οργανώσεις μπορούν νο προσφέρουν. Δεν είναι δυνατόν να μην «εκμεταλλευόμαστε» δυνατότητες ποε δίνουν Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί και χρηματοδοτήσεις για την Τρίτη ηλικία.
Σας είχα πει και είχα δώσει στην προηγούμενη ΓΑΣ το Καταστατικό και τις δράσεις που είχε αναλάβει μια Οργάνωση η 50+ ΕΛΛΑΣ η οποία ιδρύθηκε το 2005 και έχει αναπτύξει δράσεις πολυποίκιλες και με επιτυχία, ΧΩΡΙΣ να έχει
μέλη. Για παράδειγμα, με συνεργάτη την COSMOTE, υλοποιεί πρόγραμμα σε Αθήνα-Μαρούσι-Πειραιά και Θεσσαλονίκη για «πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο» ατόμων άνω των 50 και άλλα πολλά, έχοντας απλά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό 5 ατόμων που αποτελεί και το Καταστατικό της Οργάνωσης.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων της οργάνωσης είναι και η συνηγορία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων 50+ και για ισότητα στην πρόσβαση σε όλες τις Κοινωνικές υπηρεσίες, στην Ιατρική περίθαλψη, πρόληψη και αποκατάσταση....
Άραγε δεν θα μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε κάτι και στα 20 Περιφερειακά μας Τμήματα ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις δυνατότητες για τα μέλη μας;
Θα μπορούσαμε αλλά έχουμε εγκλωβιστεί σε μια κεκτημένη ταχύτητα στην πεπατημένη της έως τώρα λειτουργίας και παρεμβατικότητας που είχαν οι Συνδικαλιστικοί Φορείς μέχρι πρότινος.
Ένα άλλο ζήτημα που δεν μας έχει απασχολήσει είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται από το Νομοθετικό Πλαίσιο που υπάρχει για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Συνεργατική Οικονομία. Το νέο αυτό πλαίσιο δίνει νέες δυνατότητες που ξεπερνούν τις παθογένειες παλαιού τύπου συνεταιρισμών, δεδομένου ότι εντάσσουν δραστηριότητες Κοινωνικής Ωφέλειας όπως της Υγείας, της Κοινωνικής στέγασης, της σίτισης, της φροντίδας ηλικιωμένων, της κοινωνικής αρωγής και χωρίς βέβαια να υποκαθιστούν αυτές τις γενικές υποχρεώσεις του Κράτους.
Μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» αυτές τις δυνατότητες;
Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε αρκεί να καταλάβουμε ότι πρέπει να προσδώσουμε νέα έννοια στη συλλογικότητα που έχουμε κτίσει.
Παράλληλα με αυτά βεβαίως θα πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε και να λειτουργούμε σε όλα τα επίπεδα άσκησης Πολιτικής με παρεμβάσεις, προτάσεις και απαιτήσεις. Είναι όμως αδιάρητη ανάγκη να αλλάζουμε και θεωρώ ότι ανάμεσά μας, αλλά και στα μέλη μας υπάρχουν μέλη που μπορούν με τη βοήθεια, τη δύναμη και την αρωγή του Συλλογικού μας Οργάνου, να αναπτύξουν τέτοιες μορφές που θα δώσουν στο σύνολο των μελών αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις λύσεις, ανακούφιση και ανταπόδοση.
Έδωσα με τα δύο αυτά παραδείγματα όχι υποχρεωτικά μια κατεύθυνση δράσης αλλά ένα ακόμη δρόμο που μπορούμε παράλληλα να ακολουθήσουμε. Ο σύλλογος θα συνεχίσει και πρέπει να συνεχίσει την παρεμβατική του λειτουργία σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος που απασχολούν τα μέλη του.
Κρίσιμο σημείο το επόμενο διάστημα θα είναι η πλήρης συγχώνευση στον ΕΦΚΑ της έως τώρα δομής που υπήρχε. Μιας δομής που παρά τα προβλήματα, ευρισκόμενη για την εξυπηρέτηση των μελών μας κεντρικά και με την συνδρομή των υπαλλήλων που ως Σύλλογος είχαμε διαθέσει, έλυνε προβλήματα και έδινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακούφιση σε εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισες.
Είτε αυτό ήταν για την έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης είτε για παροχές σε χρήμα ή είδος αλλά και σε αναζήτηση και τακτοποίηση προβλημάτων ασφαλιστικής ενημερότητας βρίσκαμε λύσεις.
Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υποκαταστήματος καθώς και τους υπαλλήλους που έχουμε διαθέσει για την συνεργασία που έχουμε καθώς επίσης και τους υπαλλήλους του Συλλόγου, που όλοι μαζί και τη χρονιά που πέρασε βοήθησαν στη λύση πολυποίκιλων προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε αλλά που τελικά έδωσαν λύση ΣΕ ΟΛΑ.
Επανέρχομαι στο θέμα.
Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και την δρομολόγηση που έχει γίνει από πλευράς ΕΦΚΑ ( δεν ξέρω αν και κατά πόσο μέχρι την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο έχει διορισθεί διοικητής στον ΕΦΚΑ ) η νέα δομή προβλέπει απόλυτη συγχώνευση όλων των Ταμείων και φυσικά κατάργηση του Υποκαταστήματος.
Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μπακαλέξη (δυο ημέρες αργότερα παραιτήθηκε) εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την ποιότητα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, των οποίων τα όποια θέματα-προβλήματα αναλάμβαναν μέχρι και σήμερα, να λύσουν εξειδικευμένα στελέχη του ταμείου που γνώριζαν το Καταστατικό και τις ιδιαιτερότητες του Ταμείου - και αυτό με τις γνωστέο καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία για τους συναδέλφους συνταξιούχους.
Οι έως τώρα δομές του πρώην ΙΚΑ, μαζί με κάποια ακόμη παραρτήματα που θα δημιουργηθούν σε μεγάλα Αστικά Κέντρα, θα κληθούν από τις αρχές του έτους να εξυπηρετούν το σύνολο των ασφαλισμένων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ!!!
Δεδομένου λοιπόν ότι ορισμένα ζητήματα θα ακολουθούν τους παλαιούς ασφαλισμένους των Ταμείων και της πολυποικιλότητας των διατάξεων που τους αφορούν, εύλογα αναρωτιόμαστε αν το Ο.Π.Σ. (ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) αλλά και η ΗΔΙΚΑ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το εγχείρημα.
Γνωρίζεται όλοι τι τραβήξαμε τρία χρόνια τώρα με το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας. Εξακολουθούμε να έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και μεταβιβάσεων σε συντάξεις χηρείας .Έχουμε μέλη μας εκατοντάδες ενταγμένους σε προγράμματα εθελούσιας που διέπονται από ειδικές διατάξεις οι οποίες θα πρέπει να εκδοθούν τα επόμενα 4-5 χρόνια, των οποίων οι ενιαίες καταστάσεις με αριθμό πρωτοκόλλου έχουν κατατεθεί στο Υποκατάστημα κ.ο.κ.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είμαστε σε μια ετοιμότητα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε όταν αυτό συμβεί να μπορούμε είτε τοπικά είτε κεντρικά να παρεμβαίνουμε. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια Γραμματεία στο Σύλλογο στελεχωμένη με τέτοιο τρόπο που θα μπορεί να λειτουργεί στην κατεύθυνση αυτή.
Μετά λοιπόν την κατάργηση του Υποκαταστήματος το στελεχιακό δυναμικό που έχουμε διαθέσει θα μπορούσε με το συντονισμό ενός ή δύο μελών της Ε.Ε. αλλά και όποιου άλλου, να αποτελέσει για ένα διάστημα ένα τύπου γραφείου εξυπηρέτησης και παρέμβασης στα Τοπικά Παραρτήματα σε όποια περίπτωση μέλος μας αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.
Δεν επεκτείνομαι άλλο σ’ αυτό, όμως τονίζω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Φυσικά η δράση μας ξανατονίζω ότι θα πρέπει να γίνει και σε συντονισμό και με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις και όχι μόνο. Στην κατεύθυνση αυτή εύχομαι με το πέρας των διαδικασιών να έχουμε ολοκληρώσει την υπόθεση ένταξης μας στην ΑΓΣΣΕ με την εκλογή αντιπροσώπων. Είναι αδήριτη ανάγκη το Συνταξιουχικό κίνημα, το έχω πει πολλές φορές, να αποκτήσει μια δυναμι αντάξια στο μέγεθος των μελών που εκπροσωπεί. Δυο εκατομμύρια συνταξιούχοι διασπασμένοι είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε Κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μην γίνει έστω και τώρα μια προσπάθεια όπου «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ» να μπορεί τουλάχιστον να διεκδικήσει και να κερδίσει από τους κυβερνώντες τα ελάχιστα αλλά και τα εξής δύο: ΣΕΒΑΣΜΟ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Με αυτές τις δύο λέξεις κλείνω τις σκέψεις και προτάσεις επί του Προγράμματος Δράσης.
Αν πετύχουμε τον σεβασμό θα ακούσουν το πρόβλημα και τις προτάσεις και α\ υλοποιήσουν ορισμένες απ’ αυτές μπορεί να πάρουμε πίσω μέρος της ζωής μας και μια αξιοπρέπεια που αξίζουν τα όσα λίγα ή πολλά άσπρα μαλλιά και τα περήφανα γηρατειά που πορευόμαστε.
Κλείνοντας θα ακούσω με προσοχή τις προτάσεις που στο διάλογο θα αναπτυχθούν και πιστεύω ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ., τα Προεδρεία των Περιφερειακών Τμημάτων αλλά και εσείς οι ΓΑΣίτες ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έχοντας ως εργαλείο αυτόν τον ιστορικό και μεγάλο Σύλλογο που αυτή την περίοδο θεσμικά εκπροσωπούμε και παραλάβαμε από εκείνους που με αγώνες, δυσκολίες αλλά και επιτυχίες, τον ίδρυσαν πριν από 70 χρόνια, με σκοπό να παραδώσουμε με τη σειρά μας στους επόμενους, ακόμη πιο δυνατό, παρεμβατικό και ισχυρό.
Σας Ευχαριστώ
Αθήνα, 29-4-2018
Αντώνης Μπιρμπιλής