Στο «φως» οι προσωπικές διαφορές των συνταξιούχων

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη μεσημέρι, η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τις νέες επανυπολογισμένες συντάξεις. 

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτώνται σταδιακά στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Οι συνταξιούχοιπου θα θέλουν να πληροφορηθούν ποιο κομμάτι των αποδοχών τους αφορά στην προσωπική διαφορά θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική σελίδα efka.gov.gr και να εκτυπώνουν το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων (εκκαθαριστικό).

Μέσα από τον σύνδεσμο «Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων ΕΦΚΑ» θα έχουν τη δυνατότητα, πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά τους στοιχεία να ενημερώνονται σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξής τους.

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και άνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Εάν το νέο επανυπολογισμένο ποσό είναι μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και πάγωμα της σύνταξης. Εάν το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου είναι μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται αύξηση τις σύνταξης σε πέντε δόσεις.

Πώς να δείτε τα εκκαθαριστικά

Ενημερωτικο σημειωμα συνταξεων

Οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να δουν τα ενημερωτικά σημειώματα για τις συντάξεις τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση efka.gov.gr.

Πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά στοιχεία Αριθμό Μητρώου, Αριθμού Μητρώου ΔΙΑΣ και τον Κωδικό οπτικής Επιβεβαίωσης

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γ.Γραμματέας

Χαρισόπουλος Κώστας                                                 Αλεξίου Γαβριήλ