Κόντρα συνταξιούχων - Δημοσίου στο ΣτΕ για αναδρομικά και περικοπές

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε το αίτημα του ΕΦΚΑ να διεξαχθεί πρότυπη - πιλοτική δίκη, για την υπόθεση αναδρομικών και περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων όσο και για την κατάργηση από 01/01/2013 του 13ου και 14ου μισθού (σ.σ. δώρα - επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας). 

Κι αυτό με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Υπέρ των εναγόντων συνταξιούχων του ΤΑΠ – ΟΤΕ παρενέβησαν 17 φυσικά πρόσωπα και σύλλογοι συνταξιούχων, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΕ, οι σύλλογοι συνταξιούχων της Εθνικής, της Εμπορικής, της Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας κ.α. Υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ παρενέβη το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το ΣτΕ, σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες των συνταξιούχων, δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη, καθώς δε γίνεται με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις του.

Οι δικηγόροι των συνταξιουχικών Σωματείων απέδωσαν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.

Τόνισαν ακόμη, ότι δεν μπορεί το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη.

Ακόμα, αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δις ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ από το πρωί ήταν συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΣτΕ θα βγει τον Μάιο και ίσως και Ιούνιο και θα δώσει οριστική λύση στο θέμα των αναδρομικών.