Χαμός με τα αναδρομικά

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες Παρασκευή προκάλεσε, μεγάλη αναστάτωση σε πολλά μέλη μας  συνταξιούχους, που περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους τα αναδρομικά , τα οποία
είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές ο δε φόρος επί των αναδρομικών θα υπολογιστεί το 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016

Επίσης από λάθος του e- ΕΦΚΑ    πιστώθηκαν  λάθος ποσά αναδρομικών σε συνταξιούχους οι οποίοι είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016.
Το λάθος προέκυψε εξαιτίας της αλλαγής του Ασφαλιστικού Νόμου, δηλαδή εξαιτίας της εφαρμογής τον Μάιο του 2016, του γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου». Το σφάλμα έχει εντοπιστεί στις περιπτώσεις των συνταξιούχων, που λάμβαναν προσωρινή σύνταξη πριν από την ανωτέρω ημερομηνία και τους χορηγήθηκε το τελικό ποσό, μετά την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου, δηλαδή όσοι βρέθηκαν ακριβώς στη μετάβαση του συστήματος, η σύνταξή τους υπολογίστηκε (στο τελικό της σκέλος) με τα νέα τότε, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τώρα, έπρεπε να υπολογιστούν οι περικοπές σε αυτές τις συντάξεις, με βάση τον προηγούμενο Ασφαλιστικό Νόμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Έτσι,  διαπιστώνονται απώλειες στο τελικό ποσό των επιστροφών.

Όλα αυτά, ενώ η διαδικασία καταβολής των (κουτσουρεμένων) αναδρομικών βρίσκεται ακόμα στην αρχική της φάση.

Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος για την πλήρη συμμόρφωση των αποφάσεων του ΣτΕ είχε υπολογιστεί σε 3,9 δις ενώ μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 1,4 δις.

Η κυβέρνηση δεν επιστρέφει τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από δώρα και επικουρικές. Εξαιρεί 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχους που η κύρια σύνταξή τους ήταν κάτω των 1.000 ευρώ οι οποίοι δεν θα λάβουν τίποτα απολύτως.

Τέλος, αφαίρεσε δια νόμου από όσους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγή μέχρι 08/10/2020 το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια για την διεκδίκηση των υπόλοιπων που δικαιούνται.

Συνιστούμε στους συνταξιούχους  μέλη μας που τους επιστρέφονται αναδρομικά να κρατήσουν το ενημερωτικό σημείωμα της τράπεζας και να το φωτοτυπήσουν. Ειδικά σε εκείνους οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές.

Όσοι  θέλουν να έχουν αναλυτικά το «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων»  σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς

Μπορούν να μπουν  στην ηλεκτρονική διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr),
  1.Κάντε κλικ πάνω δεξιά στο πεδίο Συνταξιούχοι και επιλέξτε Πληρωμές
  2.Κάντε κλικ στο πεδίο Εκτύπωση Ενημερωτικού Σημειώματος Επιστροφής μειώσεων Συντάξεων
  3.Εισάγετε τους κωδικούς του TAXISNET
  4.Συμπληρώστε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
  5.Κάντε κλικ στο Είσοδος
  6. Στο πεδίο «επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων», εμφανίζονται  τα ποσά, δηλαδή  το Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων, το οποίο δείχνει την ανάλυση των αναδρομικών ποσών περιόδου 11/6/2015 εως 12/5/2016  και  μπορεί να  γίνει εκτύπωση.

Το τοπικό Τμήμα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Κεντρικό  σύλλογο παρακολουθεί την εξέλιξη και θα παρεμβαίνει καθημερινά. 

Για το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης

 Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ.Γραμματέας

Χαρισόπουλος Κων/νος                        Αλεξίου Γαβριήλ